Voel jij je onder druk staan? Ben je op zoek naar meer balans en/of mannenenergie? Mag jij wel wat vaker voor jezelf kiezen? In deze blog deel ik een patroon wat ik in mijn Mannenwerk veel tegenkom. Door af en toe een klootzak te zijn, vind je meer balans en meer verbinding met jouw diepere verlangens.

Vind ik mijzelf een klootzak?

In mijn werk als coach, trainer en therapeut kom ik in dit werk natuurlijk ook mijn eigen patronen tegen. Mijn overtuiging was ooit dat (het welzijn van) een ander belangrijker is en dat ik me wel red. Gewaarschuwd door een periode van overspannenheid, weet ik nu beter de balans te vinden en voor mezelf te zorgen. Daartoe stel ik me regelmatig wat egocentrischer op en dan vind ik mezelf wel een klootzak. Dan verduur ik dus dat ik me er schuldig over voel. Dat geeft een goeie boost mannenenergie én ik kom weer meer in balans.

Stress, verwachtingen en verantwoordelijkheden

Er zijn gelukkig heel wat mannen die hun verantwoordelijkheden nemen en daarin hun mannetje staan. Maar vaak raken ze daarin ook uit balans. De ene maakt zich te sterk, de ander is te zorgzaam en een derde te perfectionistisch. Zeker in een crisistijd als deze Corona periode, neemt de druk en de stress toe. En dat zet zich vast in het lijf.

Bottom line is dat deze mannen zichzelf verliezen in (wat ze denken) wat van hen verwacht wordt. En daarmee zorgen ze dus slecht voor zichzelf. Om dit te compenseren slaat de slinger dan ineens de andere kant op waardoor er grenzeloze uitspattingen ‘nodig’ zijn. Daarbij wordt nogal eens een uitvlucht gezocht in verslavingen zoals snoepen, roken, drinken, seks, drugs of rock&roll….

De behoefte van het innerlijk kind

Dieper kijkend is het slecht voor zichzelf zorgen een patroon waarbij niet goed geluisterd wordt naar de eigenlijke behoefte van het innerlijk kind. Een jongetje van binnen waar te weinig of niet goed naar geluisterd werd en nu wordt. Dit is vaak een gevolg van een jeugd waarbij het vermogen om naar de eigen behoefte te luisteren en daar gehoor aan te geven, niet voldoende is geleerd of zelfs ‘traumatisch’ verloren is gegaan.

Een aanwezige vader hoort zijn zoon te leren om zijn grenzen te herkennen en voldoende zijn eigen behoeften te volgen. Maar met een afwezige vader of met een vader die dit zelf ook niet heeft geleerd, is dit echt een klus. Juist dan helpt mannenwerk.

Wees wat egocentrischer!

Deze vicieuze cirkel is te doorbreken door (letterlijk) stil te staan bij dieperliggend voelen, uit te komen bij gemis en te vertalen in verlangen en passie. Dit vraagt om bewustzijn en een moedig hart. ‘Moedig’ omdat het spannend is om kwetsbaar tevoorschijn te komen en te onderkennen dat je in een negatief patroon zit. En ‘hart’ omdat jouw werkelijke verlangen in jouw hart is te voelen (en niet in jouw hoofd). Dan hebben mannen andere mannen nodig want met steun van andere mannen kun je hierin in beweging komen. In het woord ‘emotion’ zit niet voor niks motion, beweging. En die beweging gaat in de richting van wat jij zelf belangrijk vindt: dus wees wat egocentrischer. Als je jezelf dan een klootzak voelt, dan zit je goed! Laatst noemde een mannen-what’s-app-groep zich Orde der Klootzakken 😉

Vervang mannen door vrouwen, jongen (zoon) door meisje (dochter), vader door moeder en ‘klootzak’ door ‘asociale trut’. Herken je je dan ook als vrouw in dit verhaal?

Ervaar wat Mannenwerk voor jou kan doen

Wil je leren om als man (meer) een klootzak te mogen zijn, doe dan mee in het Mannenwerk. Neem deel aan de basis workshop Seksualiteit in het Licht. Daarin maak je rechtstreeks verbinding met jouw diepere verlangens en ga je ervoor staan. In deze workshop seksualiteit maak ik gebruik van lichaamswerk en systemisch werk. Dan zet je jezelf op een diepe laag in beweging.

Word jij als man juist regelmatig uitgemaakt voor egoïst of klootzak? Kom dan eens langs om te leren meer invoelend en empatisch te zijn 😉