Mannen, hoe is het met de hectiek van de dag nu de wereld weer volop in beweging is? Heb je last van de dreiging van deze oorlog in Oekraïne? Leef je volop jouw potentie, zowel figuurlijk als letterlijk in jouw seksualiteit? Lees mijn artikel over een zeer krachtige methode voor persoonlijke groei en ontwikkeling: ervaringen met een Ideale Vader.

In mijn eigen ondernemerschap merk ik dat ik meer werkuren maak dan ooit en dat ik er ontzettend veel plezier in heb. Maar zo’n oorlog kost me een hoop negatieve energie. Als zoon van een moeder die het bombardement van Rotterdam heeft meegemaakt en daarnaast haar Joodse grootouders is verloren, is het logisch dat ik gevoelig blijf voor oorlogsinvloeden. En ik wil me niet hoeven afsluiten maar daarin mijn hart openhouden.

Hetzelfde geldt voor het welbevinden van mijn vrouw, kinderen en beste vrienden. Ik wil met betrokken hart open staan voor alles wat hen raakt en bezighoudt, maar tegelijkertijd de focus houden op mijn eigen verlangen en de doelen die ik nastreef. De balans tussen eigen belang versus belang van de ander.

Daarnaast speelt er nog een vraag: Hoe houd ik een goede balans tussen het leven van mijn volle mannenkracht en het vinden van voldoende ontspanning? De Yin-Yang balans. Naast het inzetten op mannenenergie gaat het voor mij ook om kwetsbaar en klein te mogen zijn. Naast het gevoelig zijn voor intimiteit en liefdevolle afstemming, ook het vuur en de passie meenemen in ons seksleven. Maar ook mijn onmacht te voelen in hoe ik niets heb in te brengen als het gaat over de grote thema’s als oorlog en geweld, gezondheid en ziekte, leven en dood …  Hoe dan?

Door uit te reiken naar mijn mannengroep en te voelen hoe ik beroep mag doen op hun stevige schouders. Door mijn hoofd even te rusten leggen in een schoot en verdrietig te zijn. Door twee uur onder een dekentje naar muziek luisteren in een luie stoel in de tuin in de prille lentezon. Dit zijn mijn voorbeelden van dingen doen die ik normaal gesproken niet zo gemakkelijk doe. Precies dat wat ik als jochie niet heb geleerd en niet van mijn vader (of moeder) heb meegekregen.

De methodiek van Sexual Grounding Therapie maakt gebruik van het werken met Ideale Ouders (grondlegger is Willem Poppuliers en het is een belangrijk onderdeel van Heart & Sexuality in Body Mind Opleidingen). Het uitgangspunt is dat gezonde hechting een basisvoorwaarde om je ook op seksueel gebied vanuit volle eigen expressie met de ander te verbinden. En dat deze methodiek een weg is om trauma’s in of gemis van gezonde hechting kan helen. Het is ontroerend om tijdens een workshop een man te vragen voor even mijn Ideale Vader te zijn. En dat hij dan voor die intense momenten beschikbaar is waar ik zo’n behoefte aan heb en waar mijn eigen vader het liet afweten. Het voelt dan alsof er alsnog gelegenheid is om die gezonde(re) hechting op te bouwen waar eerder afwijzing was of het leeg voelde. Het heeft mij o.a. een betere toegang gegeven tot het aanboren van die mogelijkheden waarvan ik dacht dat ze niet binnen mijn bereik lagen.

Heb jij ergens ook behoefte aan een betere balans? Wil je toegang hebben tot gedrag wat jou niet is geleerd maar waar je behoefte aan hebt of wat je eigenlijk wel nodig hebt? Wil je ervaringen opdoen aan de hand van ontmoetingen met jouw Ideale Vader? Als je al ervaring hebt met Systemisch Werk of iets vergelijkbaars, kom dan deelnemen aan de Vervolgworkshop Seksualiteit in het Licht op 21,22 April. Of anders, schrijf je in bij de Basisworkshop op 2,3 juni.

Waarom andere mannen jou deze workshop(s) gunnen:

  • ‘Ik gun elke man deze mannenworkshop met William. Vanaf minuut 1 creëert hij een sfeer van verbinding en openheid die ervoor zorgt dat je steeds meer van jezelf durft te laten zien en stapje voor stapje dichter bij je blokkades durft te komen. Als je als man klaar bent om jezelf echt aan te kijken, om de verantwoordelijkheid in je (seksuele)leven helemaal toe te eigenen en daar grote stappen in te nemen. Doe dan dit. Voor jezelf en iedereen om je heen.’ Lars
  • ‘Deze mannenworkshop werkt als een snelkookpan. Waarin je makkelijker op diepere lagen van jezelf komt, om daar het nodige werk te doen zodat je in het hier-en-nu vrijer en ontvankelijker de wereld (je werk, vrienden, partner, e.d.) tegemoet kunt treden. William belooft je geen quick-fix, maar door in mijn leven vaker langs de plek der moeite te gaan voel ik me meer en meer een spelend mens worden!’ Richard
  • ‘De mannenworkshop bij William was toegankelijk, open en tegelijkertijd diepgaand. Het heeft me meer bewust gemaakt van mijzelf, de relatie met mijn vader en hoe ik als man in de wereld sta. William draagt niet alleen kennis over maar nodigt je middels oefeningen uit om zelf te ervaren en te doen. Het was een unieke ervaring. Ik kan deze workshop aanraden aan iedere man die energieker, bewuster en meer volledig in de wereld wil staan.’ Luc