Een gesloten hart

In mijn eigen ervaring doen wij mannen iets erg onhandig wanneer we het zwaar hebben of ons angstig/onzeker voelen. We sluiten ons af, trekken ons terug, verharden, gaan vechten of we gaan het alleen verduren. De resultante bij al deze overlevingspatronen is in ieder geval een gesloten hart. Door mijn afwezige vader was dit patroon nog meer versterkt.

Met een gesloten hart kunnen we doorzetten en overleven, maar we betalen er ook een prijs voor. We verliezen contact met ons dieper voelen, met onze behoeftes, met onze verlangens en uiteindelijk verliezen we het contact met onszelf en daarmee ook onze dierbaren om ons heen. Onze partner kan dan bijvoorbeeld aangeven dat hij/zij het gevoel heeft dat de verbinding minder is of ontbreekt. Hoe kom je dan weer bij het openen van je hart wanneer het korter of langere tijd gesloten is geweest?
 

Indianen traditie, de zweethut

In de traditie van de Noord-Amerikaanse Indianen had men daar een bijzonder reinigingsritueel voor, de zweethut. Ook bedoeld als een ritueel voor mannen. Het was een voorbereiding op belangrijke bijeenkomsten om te komen tot een ontspannen houding in helderheid en zuiverheid. Want met zo’n houding werden de juiste keuzes gemaakt en de juiste dingen gedaan. Daar is een open hart een belangrijk onderdeel van want een open hart werkt namelijk als een kompas, het geeft richting. En het ritueel werkt ook enorm verbindend voor de groep onderling en met de natuur als geheel.

In het zweethut ritueel staat de hut symbool voor de baarmoeder (Moeder Aarde). Voor de ingang van de hut in het westen ligt op enkele passen de vuurplaats, waar de stenen worden verhit (Vader Zon). In een kuiltje in het centrum in de hut, komen de stenen en het water samen en zo worden de levenselementen lucht, vuur, water en aarde samen gebracht. Door in de zweethutceremonie te werken met de symboliek en de krachten van de natuur en van de windstreken, ga je de betekenis ervan beleven

De zweethut afgelopen weekend

Het afgelopen weekend heb ik als begeleider van een doorlopende mannengroep opnieuw voor de 9e keer het zweethut ritueel mogen ervaren, samen met twee ervaren begeleiders. Op de foto zie je de hut van gebogen wilgentenen, afgedekt met dekens. De basaltstenen werden op een houtstapel voor de hut gelegd waarna het vuur werd aangestoken. Na ca. 2-3 uren waren de stenen witheet. Met 17 mannen gingen we de hut in en zaten in een cirkel op een handdoek op de aarde. De stenen werden binnengebracht door de vuurman, samen met een emmer water. Dan gingen de deurdekens naar beneden en in de donkerte veranderde alles. De gloeiendhete stenen, een lakota lied, de salie en sweetgrass, de trom, de hele voorbereiding, de stilte en de lege momenten, de aarde, de elementen en het menselijke maakten dat alles intens werd beleefd.

De begeleider Jos Housmans (en zoon Bart) integreerde op eigen wijze de prachtige Lakota traditie van Archie Lame Deer, een Lakota medicijnman, met een volledige erkenning en omarming van het menselijke. Wat hem o.a. in het ritueel aanspreekt, is dat je daadwerkelijk kunt ervaren hoe het is om je als mens gedragen te voelen door de Moeder Aarde. Dit geeft bedding, maakt het zacht, opent je hart, geeft ruimte, is verlichtend en helend. Vechten in deze intense hitte is niet vol te houden dus de enige manier is te buigen, in overgave, te uiten (geluid maken) en uit te reiken voor steun

Mannen die zich verbinden in kwetsbaarheid

In de nabespreking blijken ervaringen zeer uiteenlopend te zijn. Voor de één gaf bijvoorbeeld het lege programma te weinig houvast, wat voor de ander juist prettig was om te vertragen. De uiteindelijke winst voor deze mannen is dat ieder een flinke stap in zijn eigen ontwikkeling heeft gezet en dat in de groepsdynamiek de volgende fase is aangebroken. Het broederschap en de verbinding die ontstaat, is ontroerend. Dat mannen zich met mannen verbinden in kracht, maar vooral kwetsbaarheid

Heb jij behoefte om je (meer) met mannen te verbinden en steun te ervaren? Kom deelnemen aan de workshop Seksualiteit in het Licht op 13,14 oktober.