Laatst deed ik mannenwerk met een aantal mannen in boosheid en verdriet, waarvan de vrouwen getuigen waren. Zoiets raakte de mannen onderling maar het raakte ook de vrouwen. In dit blog licht ik dit verder toe en leg ik uit wat kan maken dat je als man jouw kwetsbaarheid verwelkomt. Ook vind je onderaan dit blog een aantal pakkende reviews van deelnemers aan mijn Mannenworkshops.

Kwetsbaarheid is zeer onderschat

Kwetsbaar kunnen zijn is eerder een kracht dan een zwakte. Kwetsbaar zijn betekent vrijuit je gedachten, gevoelens, verlangens en meningen uiten, ongeacht wat anderen van je denken. Kwetsbaarheid betekent dus jezelf onthullen. Dit vermogen om niet te geven om de meningen of oordelen van mensen over jou is niet alleen erg aantrekkelijk, maar kan ook de basis vormen voor diepe, betekenisvolle relaties.

Kwetsbaarheid wordt meestal geassocieerd met zwakte. Een goed voorbeeld hiervan is hoe mannen wordt verteld hun emoties te onderdrukken door niet te huilen, hun zwakheden te verbergen en zichzelf te laten zien als krachtige mannelijke wezens, zelfs als ze dat (op dat moment eigenlijk) niet zijn. Kwetsbaarheid wordt ook onderschat omdat de meeste mannen niet beseffen hoe aantrekkelijk een man wordt als hij gewoon meer open en rauw kan zijn.

Waarom kwetsbaarheid?

Iemand die zichzelf kwetsbaar kan maken en zijn zwakheden blootlegt zonder rekening te houden met wat anderen zullen denken, zegt tegen de wereld: “Het heeft geen invloed wat je van me denkt; dit is wie ik ben, en ik weiger iemand anders te zijn.” Als je ernaar kijkt, ligt de ware kracht in kwetsbaarheid – in het accepteren van je zwakheden, je onvolkomenheden, je fouten en onaangepastheden. Je biedt hiermee ook de ander de gelegenheid je ware ik te ontmoeten. Jezelf naar buiten brengen, door kwetsbaar te zijn – in plaats van te overcompenseren en te proberen iedereen je aardig te laten vinden – zal ook leiden tot verdieping in de relaties van je leven.

Kwetsbaar zijn in je interacties geeft intimiteit en meer vertrouwen. Maar naast intimiteit kan het ook zorgen voor seksuele stroming, omdat kwetsbaarheid laat zien dat je als man veilig bent. Dan kan een vrouw zich thuis voelen en voelt ze zich uiteindelijk onmiskenbaar op haar gemak bij jou. En als je als man de moed hebt om toe te geven wanneer je een klootzak bent, draag je in feite nog meer bij aan veiligheid. 

Maar het is niet zonder risico. Er is immers de kans op rechtstreekse afwijzing of op meewarig blikken of andere reacties wat tot het gevoel van schaamte leidt.

Schaamte begrijpen

Voordat we echt leren hoe we ons oprecht kunnen uiten, helpt het om te begrijpen dat schaamte in de weg staat. Schaamte is een gevoel van persoonlijk tekort of falen. Het kan die stem zijn die in ieder van ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn. Simpel gezegd: schaamte vertelt ons de behoefte aan OK gevonden te worden in de ogen van de ander.

  • Het is jammer dat het je ervan weerhoudt om een spannend iemand mee uit te vragen.
  • Het is jammer dat je iemand niet gedag kunt zeggen, tenzij ze het eerst zeggen.
  • Het is jammer dat je die grap niet aan je collega’s vertelt, omdat je denkt dat ze je grap niet grappig zullen vinden.
  • Het is jammer dat je jouw partner gaat helpen om confrontatie te vermijden terwijl je eigenlijk kapot bent van een zware werkdag.
  • Het is schaamte dat je ervan weerhoudt je volledig te uiten. Daarmee herhaal je dus dat wat je vroeger ervaren hebt waar het te risicovol (b)lijkt.

Dat wat we geleerd hebben, herhalen we steeds weer

Het verhaal gaat dat mijn vader mij als pasgeboren baby vergat, wanneer hij bijvoorbeeld op het einde van een werkdag thuiskwam. Mijn moeder was juist verguld met mij en knuffelde mij helemaal dood (energetisch zeker). Uiteindelijk werd de rode draad in heel mijn opvoeding: te veel aandacht en aanraking van moeder en te weinig van vader.
Wanneer ik behoefte heb aan intimiteit en kwetsbaarheid zal ik dus in eerste instantie daarmee aankloppen bij een vrouw. Want van jongs af aan ben ik immers gewezen op het feit dat het bij mannen niet beschikbaar is. En dit geldt voor heel veel mannen. Echter in het aankloppen bij een vrouw, herhaal ik ook het patroon en wordt het gemis aan vader eigenlijk nog mee benadrukt.

Daarom ben ik dit fenomeen van kwetsbaarheid gaan opzoeken in contact met andere mannen. Wanneer ik mij verdrietig of alleen voel (en daarin de verlatenheid van mijn vader zich herhaalt) blijk ik mij bij mannen veel meer gezien en gehoord te voelen dan bij vrouwen. De meeste van mijn mannenbroeders dragen immers een wond van afwijzing als jongetje met zich mee. Mannen die elkaar opvangen in broederschap en steun, beleven een enorme helende ervaring en krijgen meer vrijheid om zichzelf te zijn.

Kwetsbaarheid bij mannen is sexy

Vrouwen smelten bij de ervaring dat mannen zich kwetsbaar opstellen naar en met elkaar. Mannen realiseren zich dit niet, maar het is dus echt verdomd sexy. Waarschijnlijk zullen vrouwen diep van binnen respect hebben voor jouw zelfvertrouwen, voor je onverschilligheid voor ieders mening en je moed om risico te nemen.

Maar wat vrouwen vooral ervaren is dat er geen beroep op hen wordt gedaan voor iets wat ze niet kunnen verschaffen. Mannen die in broederschap hun kwetsbaarheid delen zijn geen jongetjes meer die iets van moeders de vrouw nodig hebben. Dat zijn mannen die zichzelf dragen. En dat is pas sexy!

 

Workshop Seksualiteit in het Licht

Wil je toegang tot jouw Bron van levensenergie? Inzicht in waardoor je dit kwijtraakt en ervaringen hoe deze Bron blijvend een plek te geven in jouw leven? Verbinding met jouw plek tussen de mannen en inzicht in en ervaring op welke wijze jouw opvoeding belemmerend of voedend is op het vlak van intimiteit en seksualiteit? De volgende mannenworkshop Seksualiteit in het Licht is op donderdag 10 en vrijdag11 maart. Er zijn nog een paar plekken! Meer informatie of inschrijven voor: Workshop Seksualiteit.

 

Deze mannen gunnen jou de workshop ‘Seksualiteit in het Licht’:

Twee dagen verdiepen op dit thema intimiteit en seksualiteit. Spannend en bevrijdend. William is een meester in dit werk en maakt het minder beladen, benaderbaar en laat ons continue ervaringen opdoen die zo enorm relevant zijn voor me. Het is veilig, al snel vertrouwd waardoor de mannen groep ook geweldig met elkaar werkt. We delen met elkaar en steunen elkaar in dit werk. Dit zou iedere man moeten doen. Ernst

Alleen al met mannen samen zijn is heel waardevol, maar William helpt je nog beter begrijpen hoe en waaróm dat zo krachtig is. Dat doet hij door te vertellen en juist ook door intense ervaringen mogelijk te maken. In die ervaringen gaan alle luiken open. In de opstellingen, door te ademen, in fysiek en energetisch contact met elkaar en ook door met elkaar te praten: diepe lagen worden op een fijne en zeer krachtige manier naar boven gehaald. William zorgt dat je er mag zijn, met alles wat jou man maakt. En dat is veel! Crispijn

Waarom ik mannen deze workshop gun: Het was een mooie ervaring om deel te nemen aan je workshop. Ik merkte de dagen erna dat er een veel is opgeruimd. De dagen erna met mijn vriendin waren echt heerlijk. Ik voel echt dat ik herenigd ben met mijn vader en daar put ik veel kracht uit! Op de een of andere manier is het leven weer een stapje simpeler en vanzelfsprekender geworden. Jeroen

Ik gun elke man deze workshop met William. Vanaf minuut 1 creëert hij een sfeer van verbinding en openheid die ervoor zorgt dat je steeds meer van jezelf durft te laten zien en stapje voor stapje dichter bij je blokkades durft te komen. Als je als man klaar bent om jezelf echt aan te kijken, om de verantwoordelijkheid in je (seksuele)leven helemaal toe te eigenen en daar grote stappen in te nemen. Doe dan dit. Voor jezelf en iedereen om je heen. Lars

Intensieve dagen, erg goed om te doen. Veel opstellingen door de dag heen. Mooi zo’n groep van 12-14 man allemaal te zien worstelen, te breken, met zelfde issues bezig zijn, open durven zijn, direct veilig te voelen om dicht bij elkaar te zijn en kracht en steun van elkaar te voelen.
De dagen geven veel inzicht wat nu twee weken later in mijzelf en tussen mijn vriendin en mij ook weer nieuwe acties in gang heeft gezet, in onszelf en daarmee ook samen in de verhouding naar elkaar. Dirk