In de dans van liefde en relaties, spelen mannelijke en vrouwelijke energieën een cruciale rol. Deze energieën, hoewel niet gebonden aan geslacht, vertegenwoordigen bepaalde kwaliteiten die inherent zijn aan zowel mannen als vrouwen. Wanneer deze energieën uit balans raken in een relatie, kan de passie langzaam vervagen en de verbinding verzwakken. In deze blog beperk ik me heel bewust tot stereotyperende beschrijving bij een hetero-relatie waarin de man zijn mannelijke energie zoekt en de vrouw haar vrouwelijke energie.

In onze coachpraktijk is een veelvoorkomend scenario wanneer een vrouw haar mannelijke kant dominant leeft, terwijl de man meer naar zijn vrouwelijke kant neigt. Dit kan leiden tot een verlies van aantrekkingskracht en een afname in seksuele verlangens. Hoe ga je als (hetero)koppel hiermee om en kun je die levendige passie herontdekken?

Dit vraagt meer dan trucjes. Het vraagt een holistische, therapeutische benadering die elementen van systemisch werk, lichaamswerk én tantra omvat. Dit biedt een waardevolle weg naar een vernieuwing van de relatiedynamiek. In deze blog kun je lezen over dit pad van elkaar herontdekken en hoe dit toe te passen.

Mannelijke/vrouwelijke energie en de verstrikking

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe de dynamiek van mannelijke en vrouwelijke energieën werkt in een relatie. Mannelijke energie wordt vaak geassocieerd met eigenschappen als leiderschap, daadkracht, en focus op doelen. Vrouwelijke energie wordt geassocieerd met zachtheid, intuïtie, verbinding en het vermogen om te ontvangen. Een gezonde relatie omvat een evenwichtige uitwisseling van deze energieën, waarbij beide partners in staat zijn om zowel hun mannelijke als vrouwelijke kanten tot uiting te brengen.

Wanneer bij een vrouw haar mannelijke energie overheerst, kan dit resulteren in een gevoel van disbalans in de relatie. Ze kan zichzelf vinden in een constante staat van actie en controle, wat kan leiden tot een gebrek aan ruimte voor de natuurlijke leiding van de man. De man kan zich mogelijk minder mannelijk voelen, zijn verlangen om initiatief te nemen in de slaapkamer kan verminderen en hij kan zich minder aangetrokken voelen tot zijn partner. Het risico ontstaat dat hij zijn interesse buiten de relatie legt en om zich heen gaat kijken. Vaak ook leidt de mannelijk energie in de vrouw ook tot een scherpe, kritische houding ten aanzien van haar (minder krachtige) man.

Dan is er aan de andere kant wanneer de man meer naar zijn vrouwelijke energie neigt, de kans dat hij zichzelf verliest in zorgzaamheid en empathie waardoor hij zijn eigen kracht en assertiviteit vermindert. Dan zal de vrouw hem minder aantrekkelijk vinden wat haar vermogen om zich over te geven aan het spel van verleiding en passie beïnvloed. Daardoor voelt de man zich minder gewild of zelf afgewezen, wat hem doet twijfelen aan zichzelf. Vaak leidt de vrouwelijke energie in de man ook tot een twijfelende houding ten aanzien van zijn (meer krachtige) vrouw.

Deze onbalans in mannelijke en vrouwelijke energie heeft dus een negatieve invloed op de aantrekkingskracht, de intimiteit en de seksuele dynamiek tussen de partners.

Mannen vinden steun bij mannen en vrouwen bij vrouwen

Om de passie en aantrekkingskracht in een relatie te herstellen, is het belangrijk voor koppels om terug te keren naar een evenwichtige uitwisseling van mannelijke en vrouwelijke energieën. Dit kan betekenen dat beide partners bewust werken aan het ontwikkelen van hun onderdrukte energie en het erkennen van elkaars behoeften.

Voor mannen die zichzelf vinden in een meer zorgzame rol, kan het belangrijk zijn om tijd te besteden aan activiteiten die hun mannelijke kracht versterken. In mannenwerk nemen zij ruimte en ondersteuning om hun mannenkracht te herontdekken. Hieronder verstaan we ook bijvoorbeeld het beoefenen van fysieke activiteiten, het omgaan met andere mannen in een meer masculiene omgeving, of het cultiveren van persoonlijke doelen en ambities die hun assertiviteit stimuleren.

Aan de andere kant hebben vrouwen die zichzelf overmatig in een mannelijke rol vinden, ruimte nodig om te verbinden met hun vrouwelijke kern. Vrouwen hebben baat bij het verkennen van hun vrouwelijke overgave en zachtheid, vaak gevonden in de ondersteuning van andere vrouwen en het beoefenen van zelfcompassie en acceptatie. Dit kan worden bereikt door middel van self-care praktijken, zoals meditatie, dans, of andere creatieve expressievormen die hen helpen zich te verbinden met hun intuïtie en hun sensuele zijde.

Het helende pad als koppel

Naast individueel werk is het ook belangrijk om als koppel samen te komen en openlijk te communiceren over behoeften en verlangens. Dit omvat het bespreken van hoe de dynamiek van de relatie is veranderd en het identificeren van manieren om samen te werken naar een meer vruchtbaardere dynamiek. Van belang is om te onderkennen dat er hulp nodig is. Belangrijke oefening is bijvoorbeeld het geven van een rapportcijfer aan de verschillende rollen die je als koppel hebt: samen ouders, samen gezins-BV runnen, samen liefdeskoppel zijn en mogelijk een zakelijke samenwerking. Wat krijgt een voldoende en wat is een onvoldoende? De praktijk leert dat ‘samen liefdeskoppel zijn’ meestal de laagste prioriteit krijgt en dat vaak reeds voor langere tijd.

Wat kunnen koppels in een hetero-relatie inzetten om uit dit patroon te komen? Ik schets een voorbeeld van wat wij in onze praktijk al meermaals goed hebben zien werken. Hiervoor kies ik de invalshoek van de man die gaat staan in de relatie om daarin een positieve draai te maken. Ook al is hij ontevreden en geeft hij bijvoorbeeld een onvoldoende aan ‘samen liefdespartners zijn’, toch hij neemt het heft in handen en zet een verandering in. Voortaan gaat hij doen wat hij belooft, neemt (meer) taken op zich in huis, regelt zaken tot een vruchtbare oplossing, etc. En wellicht het belangrijkste is dat hij romantisch dates gaat inplannen en organiseren. Daarbij is cruciaal dat hij voortdurend afstemt met zijn partner en haar meeneemt in zijn plannen. Haar willen verassen klinkt als een goed idee maar werkt averechts, omdat hij in zijn keuzes niet precies kan aansluiten bij haar behoefte(s). Met een frequente afstemming voorkom je dat. De essentie is dat hij zijn mannelijke energie inzet om krachtig leiding te nemen, in afstemming met zijn partner. Zij voelt zich meegenomen, kan de controle (langzaam) loslaten en krijgt een date waar ze naar verlangt. Haar te veel aan mannelijke energie ebt weg en ze kan zich vol overgave laten zakken zodat haar vrouwelijke kern tot uiting komt. De weg andersom van de vrouw naar een zorgzame(re) man krijgen jullie mee in relatietherapie of een Relatie Workshop.

Deelnemen aan Relatie Workshop of Soul Retreat?

Een Relatie Workshop of Soul Retreat biedt een ideaal platform voor koppels om samen te komen en deze transformatieve reis te maken. Door middel van systemisch werk, kunnen ze dieper ingaan op de onderliggende patronen en dynamieken uit de eigen families die hun relatie beïnvloeden. Lichaamswerk kan helpen om vastzittende emoties los te laten en het lichaam weer in contact te brengen met zijn natuurlijke stroming van energie. Tantra biedt een spirituele benadering van seksualiteit en intimiteit, waardoor koppels kunnen leren om dieper te verbinden op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Seksuele grounding helpt om terug te keren naar de kinderlijke onschuld en onvoorwaardelijke veilige hechting, waardoor de seksuele energie kan worden geuit op een gezonde en bevredigende manier.

In essentie gaat het bij het herontdekken van passie en verbinding in een relatie om het omarmen van de dualiteit van mannelijke en vrouwelijke energieën. Het gaat om het vinden van harmonie en balans tussen actie en overgave, leiderschap en ondersteuning, kracht en zachtheid. Een Relatie Workshop of Soul Retreat biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin jullie als koppel deze reis kunnen maken en opnieuw kunnen verbinden met de diepe liefde en passie die jullie ooit bij elkaar bracht. Het is een kans om te groeien, te helen en te bloeien als individuen en als geliefden, en om het spel van verleiding en passie opnieuw te ontdekken met hernieuwde energie en vitaliteit.

De volgende 3-daagse Advanced Soul Retreat is op 1-3 maart en de volgende 3-daagse Basic Soul Retreat is op 5-7 juli. Deze zomer geven we 28 juli – 3 augustus een 5-daagse Soul Retreat voor singels en koppels op Centrum Sadhaka in Frankrijk.