In mijn werk kom ik op veel plekken met veel mensen in aanraking. Eind oktober deed een man in Vlaanderen een rondleiding door zijn zaalruimte terwijl hij aangaf wat verkouden te zijn. Drie uur later testte hij positief en 5 dagen later had ik Corona. In mijn caravan (in quarantaine) bij de Soesterduinen heb ik het flink te pakken gehad (11 dagen hoge koorts en ruim een week kotsmisselijk). De saturatie is gelukkig steeds normaal gebleven.

Er zijn een aantal elementen uit mijn opleidingen waar ik tijdens het ziek zijn, veel profijt van heb gehad. Bijvoorbeeld (in vakjargon): buigen voor wat Groter is. Dat betekent voor mij niet vechten tegen waar je geen invloed op hebt, maar accepteren dat het is wat het is. Overgave en vertrouwen dat zaken niet voor niks gebeuren. Hoewel dat na een dikke week hoge koorts wel een flinke uitdaging was.

Ankeren gaf een krachtbron

De meeste winst heb ik echter gehaald uit het inzetten van een krachtbron. In NLP termen heet dat Ankeren. In mijn geval kwam Gandalf sterk naar voren. Met name de scène uit Lord of The Ring waarin hij vecht tegen de Balrog, een verschrikkelijke vuurreus uit de oude wereld: ‘You shall not pass!’. Visualiserend dat ik de staf van Gandalf The White bij mijn hart en longen hield met helende kracht, maakte me steeds weer rustig en vol vertrouwen. Een ontroerend moment komt wanneer ik eindelijk koortsvrij weer thuiskom met een lange(re) baard en wilde lange haren. Mijn oudste dochter zegt dat mijn verwilderde verschijning haar aan iemand doet denken: ‘Gandalf’. Ontroerd deel ik met haar mijn verhaal. Inmiddels ben ik weer goed hersteld en komen mijn conditie en smaak-/reukvermogen weer langzaam maar zeker terug.

Wat is ankeren?

Een anker is een externe prikkel die neurologisch verbonden is aan een interne stemming. Ankeren in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een techniek waarmee je een bepaalde stemming of emotie kunt inbedden, om deze op een later moment weer op te kunnen roepen.

Een van de bekendste voorbeelden is van Pavlov. In 1904 deed Ivan Pavlov (1849 – 1936) een experiment met zijn honden. Zijn honden kwijlden altijd wanneer hij ze te eten gaf. Op een bepaald moment liet hij een bel klinken op het moment dat hij de honden eten gaf. Na enige herhaling van dit experiment begonnen de honden al te kwijlen bij het horen van de bel zonder dat ze te eten kregen. De externe stimulus (de bel) was neurologisch verbonden aan de interne stemming (respons) die veroorzaakte dat de honden gingen kwijlen. De neurologische koppeling tussen stimulus en respons werkt op dezelfde manier bij mensen en noemen we een anker.

Een anker kan bijvoorbeeld bestaan uit een woord, muziek, een aanraking, een smaak, een geur of een voorwerp. We onderscheiden visuele, auditieve, kinesthetische, gustatorische (smaak) en olfactorische (geur) ankers. Een anker kan dus iets zijn wat we zien, horen, voelen, proeven of ruiken.

We hebben allemaal (onbewuste) Ankers

Ankers kunnen onbewust geïnstalleerd worden op de momenten dat je in een intense stemming verkeert en er een bepaalde externe stimulus via je zintuigen binnenkomt. Stimulus en stemming worden dan neurologisch met elkaar verbonden. Des te vaker deze stemming wordt gekoppeld aan de externe stimulus des te sterker is het anker. Als op een later moment deze zelfde externe stimulus weer via je zintuigen bij je binnenkomt, zonder dat je in die stemming verkeert, wordt direct dezelfde stemming opgeroepen. We hebben allemaal veel onbewuste ankers.

Sommige ankers roepen ook negatieve stemmingen op. Het gevoel van een pijnlijke ervaring gekoppeld aan een externe prikkel wordt weer voelbaar als op een later moment dezelfde externe prikkel zich aandient. Naast alle positieve en negatieve ankers die in ons leven onbewust geïnstalleerd zijn, kunnen we ook bewust positieve ankers bij onszelf en anderen installeren. Ankers die ons in een vermogende stemming brengen zodat we de gewenste resultaten kunnen behalen, noemen we resource of hulpbron ankers.

Hoe ik werk met Ankeren bij Systemisch Werken

Op een dag systemisch werk waarbij deelnemers een familie opstelling doen maak ik ook veel gebruik van Ankeren. Vorige week kwam er een man van ongeveer 40 jaar naast me zitten en hij gaf aan tegen een burn-out aan te zitten. Wat hij vroeger van zijn ouders geleerd had, is dat hij pas ok is als hij presteert en hard zijn best doet. De liefde van zijn ouders was voorwaardelijk. Toen ik hem zei dat er ook een bron moet zijn geweest waar hij wel zichzelf kon zijn zonder van alles te moeten, keek hij me eerst verwonderd aan. Ik gaf aan dat hij het lang heeft volgehouden en dat hij ook veel heeft bereikt.

‘Op welke wijze of bij wie was het gewoon ok en kon je ontspannen?’ vraag ik nogmaals. ‘Oh bij mijn opa’ zegt hij zachtjes: ‘daar was het altijd ok. Wat fijn dat hij er voor je was.’ zeg ik. Ik vraag hem in de kring iemand te kiezen voor zijn opa en aan hem te vragen: ‘Wil je achter me komen staan?’ De man die hij kiest komt achter hem staan en legt zijn handen op zijn schouders. Dikke tranen rollen over zijn wangen en hij zegt: ‘Dank je wel opa voor je onvoorwaardelijk liefde’. ‘Wat is het effect op je lijf?’ vraag ik hem. Hij zegt: ‘ik ontspan, krijg weer lucht en voel ruimte’.

Ik geef hem aan dat hij vanaf nu dit kan inzetten op momenten dat het hem te veel wordt en het hem aanvliegt. Met zijn ogen dicht voelt hij nog even goed de handen van de man achter zich. ‘Dit neem ik mee’ zegt hij met een glimlach. En dan moet de hele familie opstelling zich nog ontvouwen.

Hoe ik werk met Ankeren bij coaching 1 op 1

Een ander voorbeeld van Ankeren is in het werken met delen. Een man komt erachter dat hij van binnen beweegt in de polariteit van ‘meebewegen met de ander’ versus zijn ‘eigen daadkracht’. Over het meebewegen hoef ik hem niks te leren, daarin is hij al een meester. Wanneer hij in de stoel gaat zitten die hij heeft neergezet voor daadkracht moet hij meer zoeken naar woorden. Ik geef hem de volgende opdracht mee: vind een symbool voor jouw daadkracht en geef het een plek in je huis. Bij de start van de vervolgsessie laat hij het mij op zijn telefoon zien met enige trots en een volle lach op zijn gezicht. Hij heeft gekozen voor een foto van Mel Gibson in Braveheart met opgeheven zwaard en schild. Hij geeft aan dat het al werkt en dat hij een punt heeft gezet achter een samenwerking die niet meer werkte. Bovendien dat de ander begripvol had gereageerd. Hoe mooi was dat.

Meer weten over het aanboren van jouw potentie (als man)?

In de workshop Seksualiteit in het Licht werken we met Ankeren om (meer) toegang te krijgen tot jouw bron van levensenergie en seksuele energie. Deelnemende mannen geven aan een flinke boost te krijgen in hun vermogen hun potentie aan te boren. En dat is niet enkel op het vlak van seksualiteit maar in de breedste zin van het woord potentieel.
Lees meer over de workshop Seksualiteit in het Licht.